Lessen

21.1 Wat is een Bijna Dood Ervaring (BDE)

 

Als gevolg van een levensbedreigende situatie door een ongeluk of ziekte of tijdens een operatie, kan iemand een Bijna-Dood-Ervaring (BDE) meemaken.
Hoewel het verschijnsel BDE al heel oud is, heeft het pas de laatste decennia meer wetenschappelijke erkenning gekregen. Dit is vooral te danken aan het onderzoek van de Nederlandse cardioloog Pim van Lommel.
Hij deed een gedegen wetenschappelijk onderzoek bij 344 patiënten, die in het ziekenhuis een hartstilstand kregen. Van hen bleken er 62 een BDE te hebben gehad. De bevindingen van zijn onderzoek zijn vastgelegd in het boek: “Eindeloos bewustzijn.” en opgenomen in het gerenommeerde medische tijdschrift “The Lancet”.
De reacties van de omgeving op een bijna-dood ervaring zijn volgens Van Lommel vaak ongelovig en kritisch. Veel mensen voelen zich daarom bezwaard om over hun ervaring te praten.

-‘Ineens merk ik dat ik vanboven af naar een vrouw kijk die op een bed ligt met haar benen in de steunen. Ik zie paniek bij de verplegers en doctoren, ik zie veel bloed op het bed en op de grond. (…) Ik schiet pijlsnel door een donkere tunnel. Er overstroomt mij een groot vredig, gelukzalig gevoel. (…) Ik hoor prachtige muziek. Ik zie mooie kleuren en prachtige bloemen in alle mogelijke kleuren in een grote weide. Aan het eind is een mooi, helder, warm licht. (…) Ik zie een wezen, in een licht gewaad. Het wezen wacht op mij en steekt haar hand uit. (…) We gaan hand in hand op weg naar het mooie en warme licht. Dan laat ze mijn hand los en draait ze zich om. Ik voel me terug gezogen. Ik moet terug. Ik merk dat een verpleegster hard op mijn wangen slaat en mij roept.’

Bron: Pim van Lommel. Eindeloos bewustzijn.